Personlig inblick i PCA
Även om jag har jobbat under kriget i Angola, med dokumentation och på sjukhus i Indien, Mellanöstern och Brasilien har
jag aldrig sett sådan brutal och total missär som människorna och ffa gatubarnen lever under i Kampalas slum i Uganda.
Jag skrev mitt examensarbete där hösten 2009 och träffade Paul Alita en nu ung man som tidigare fått hjälp att komma
bort från livet på gatorna och nu hjälper andra barn att göra samma sak.
Barnhemmet
- Jag möts av Paul och tre barn när jag letat mig fram till huset Paul guidat mig till via telefon. Efter Paul har visat mig kontoret tar barnen mig på en rundtur.
Först går vi in i huset som består av ett flertal sovrum med våningssängar och ett stort samlingsrum som fungerar som matsal och vardagsrum i ett.
Där sitter äldre barn och gör sina läxor. På baksidan av huset leker fler barn, några sitter och gör halsband andra springer runt som barn gör mest.
Efter en stund kommer Paul och frågar barnen om de har lust att visa lite akrobatik och dans. Han möts av ett rungande JA!!!
Outreach projekt- Efter en stund säger Paul att det är dags att gå ner till Outreach programmet innan det blir för sent, barnen där väntar på honom. Vi tar mc-taxi ca 10 min för att komma fram. Här har ett 20tal barn samlats. Paul har fått tag i en kontainer där han förvara sportsaker och konst material. Några av barnen börjar spela fotboll andra sätter sig i skuggan och vill lyssna på äldre barn som också följt med ner för att förhoppningsvis inspirera de andra barnen. Man talar om vikten av att hålla sig hel, ren och drogfri. Att det går att ta sig från livet på gatorna och skapa sig en framtid. - Barnen som vi träffar här och de nere i slummen som vi senare kommer träffa är inte lätt inspirerade. Deras liv har gjort dem hårda och misstroende. Det som gör skillnaden med PCA är att alla som talar med dem har själva levt på gatan och kommer från samma typ av bakgrund. De vet vad gatubarnen dagligen går igenom och kan prata med dem på deras "språk". Slumen
- Efter någon timme går vi vidare ner mot slummen.
Precis som konflikter på många ställen i världen var/är konflikten i Uganda känd
för att stridande parter använder sig av barnsoldater. Under konflikten bryts barnen ner genom våld och droger för att fungera som brutala soldater.
Efter konflikten väntar inte ett lättare liv, de har sällan någon i familjen kvar och de blir inte accepterade tillbaka in i samhället de kom från.
För många av dessa barn väntar ett liv av utanförskap mer våld fattigdom och svält.
Dagen med Paul lämnade mig djupt skakad men på samma gång full av hopp. Det vi har och tar för givet är en dröm för många. Paul har kunskaperna och relationerna och har nått långt, han driver ett barnhem där barnen får psykologisk stöttning, logi, mat, sjukvård och utbildning. Många av barnen har lyckat mycket bra i skolan och hoppas gå vidare till studier på universitetet men medlen är knappa och barnen är många. |
|